Fogászati szolgáltatásaink

Minden fogászati szolgáltatás egy helyen

Állkapocs izület diagnosztika Budapest belvárosában, az V. kerületben

Állkapocs izület diagnosztika budapest

Az állkapocsízület az egyik legbonyolultabb ízület az emberi szervezetben. Ezen ízületek mozgása révén jönnek létre a bonyolult rágási mozgások és a beszédkészség is (a nyelv és ajakfunkciókkal együtt). Ahhoz, hogy kényelmes, jól használható pótlást készíthessünk a páciensnek, elengedhetetlen némi anatológiai ismeret.

Amennyiben nem vesszük figyelembe az ízület mozgásait és a kiegyensúlyozott harapási állapotokat, az új pótlással még árthatunk is a páciensnek.

A harapásvétel pontossága 80%-ban meghatározza a készülendő pótlás használhatóságát.

Milyen információkra van szükség a pontos harapásvételhez?

Elsősorban a felső rögzült állcsont azaz a maxilla pozícióját kell rögzítenünk arcív használatával.
Ilyenkor pontos információt tudunk adni a fogtechnikai labor részére az állcsont koponyán belüli elhelyezkedéséről, a fogak síkjáról a horizontális és vertikális síkoknál a középvonalról.
Ez elkerülhetővé teszi, hogy a páciens számára ferde fogsor készüljön el.

A maxilla arcíves rögzítését követően, meg kell határozzuk az alsó állkapocs (mandibula) viszonyát a maxillához viszonyítva. Erre a célra úgynevezett támcsapos regisztrátumot készít el a fogtechnika. Leginkább akkor van erre szükség, amikor nincsenek érintkező fogpárok (pl.: becsiszolás vagy foghiány miatt).

A támcsapos regisztrátummal meghatározzuk a kényelmes harapási magasságot és azt az egy pontot, amiben az alsó állkapocs a felsőhöz képest legoptimálisabban helyezkedik el. Ebben a pontban érzik legjobban magukat az állkapocs ízületei. Ezen infomármációk ismeretében készíti el a fogtechnikai labor a kényelmes, jól használható fogpótlást.


Komolyabb fogászati probléma esetén is kereshet minket, hiszen a rendelőnkben szájsebészeti  műtéteket is elvégzünk. Ilyen pl. a csontpótlás, fogpótlás, gyökércsúcs rezekció, bölcsességfog eltávolítás, arcüreg emelés.