Mennyire fáj a fog implantátum?

Fogimplantátum beültetés: mennyire fáj?  Fogimplantátum: minden, amit tudni kell róla

A fog implantátum beültetése nem fájdalmas, hiszen érzéstelenítés alatt történik, de a műtét után enyhe fájdalom, duzzanat vagy véraláfutás előfordulhat, amelyek fájdalomcsillapítókkal és hideg borogatással kezelhetők. A beültetés utáni gyógyulás időtartama egyéntől függően változhat, de általában 2-3 hónap alatt befejeződik. A fogpótlás elkészítése és rögzítése után a páciens újra élvezheti a természetes fogakhoz hasonló érzést, kinézetet és funkciót. A fogimplantátum és a fogpótlás élettartama több évtized is lehet, ha a páciens megfelelően ápolja és rendszeresen ellenőrizteti. A fogimplantátum beültetése tehát egy életre szóló befektetés, amely megéri az árát és az időt.

A fog implantátum egy olyan mesterséges foggyökér, amely a fogatlan állcsontba kerül beültetésre, és a hiányzó fogak pótlására szolgál. A fog implantátum beültetése egy több lépésből álló folyamat, amely általában néhány hónapot vesz igénybe. A beültetés menete a következő:

  • Először a fogorvos elvégzi az állapotfelmérést, a röntgen- és CT-felvételeket, és megtervezi a kezelést. Meghatározza, hogy milyen típusú és méretű implantátumra van szükség, és hogy szükséges-e előzetes csontpótlás vagy arcüreg emelés.
  • Mennyire fáj a fog implantátum? A beültetés helyi érzéstelenítésben történik, egyáltalán nem fáj, hiszen a legjobb fájdalom csillapítókat használjuk. A fogorvos egy kis metszést ejt az ínyen, és kialakítja a csontfészeket, ahová az implantátumot behelyezi. Az implantátum egy titánból készült csavar, amely a csontba csavarodik. A metszést varratokkal zárja, és egy ideiglenes zárócsavart helyez az implantátumra. A beültetés után kontrollfelvételt készít, hogy ellenőrizze az implantátum helyzetét.
  • A beültetés után következik a gyógyulási időszak, amely alatt az implantátum beépül a csontba. Ez a folyamat általában 2-3 hónapot vesz igénybe, de egyéntől függően változhat. A gyógyulás alatt fontos a megfelelő szájhigiénia, a dohányzás kerülése, és a fájdalomcsillapítók szükség szerinti alkalmazása. A gyógyulás végén a fogorvos ellenőrzi az implantátum stabilitását, és eltávolítja a varratokat és a zárócsavart.
  • A gyógyulás után következik az ínyformázás, amely során a fogorvos egy ínyformáló csavart helyez az implantátumra, hogy kialakítsa az íny és a fogpótlás közötti harmonikus viszonyt. Az ínyformáló csavart néhány hétig hagyja az implantátumon, hogy az íny megfelelően illeszkedjen rá.
  • Az ínyformázás után következik az implantátum fej behelyezése, amely a fogpótlás alapját képezi. Az implantátum fej lehet gyárilag előre legyártott, vagy egyénileg kialakított. A fogorvos a megfelelő implantátum fejet becsavarja az implantátum csavarba, és ellenőrzi az illeszkedését és a rágóerőt.
  • Az implantátum fej behelyezése után következik a lenyomatvétel és a tervezés, amely során a fogorvos egy szilikon vagy digitális lenyomatot készít a fogívekről, és elküldi a fogtechnikai laborba, ahol elkészítik a fogpótlást. A fogpótlás lehet egy vagy több korona, hid, vagy teljes fogsor, amelyek anyaga lehet fémkerámia vagy cirkónium. A fogpótlás kialakítása a páciens igényeihez és elvárásaihoz igazodik, és esztétikus és funkcionális eredményt biztosít.
  • A fogpótlás elkészítése után következik a bepróbálás, az igazítás és a rögzítés, amely során a fogorvosunk felhelyezi a fogpótlást az implantátum fejre, és ellenőrzi a kényelmet, a rágást, a harapást, és az esztétikát. Ha szükséges, apróbb korrekciókat végez, majd véglegesen rögzíti a fogpótlást, amely így teljesen természetesnek hat, és a páciens saját fogának érzetét kelti.
  • A fogpótlás rögzítése után következik az utógondozás és a kontroll, amely során a fogorvos rendszeresen ellenőrzi az implantátum és a fogpótlás állapotát, és tanácsokat ad a megfelelő ápolásról. A fogimplantátum és a fogpótlás hosszú távon is megőrzi a minőségét és a funkcióját, ha a páciens betartja a szájhigiéniai szabályokat, kerüli a dohányzást, és évente eljár a fogorvoshoz.

ukUkrainian
Open chat
Üdvözlöm!
Miben tudok segíteni? Küldj üzenetet vagy telefonálj Ingyen!